Skip to main content

Fasciamanipulaatio

Fasciamanipulaatiomenetelmä(FM) on italialaisen fysioterapeutin,Luigi Steccon 40 vuoden tutkimuksen ja kliinisen työn tulos. Pääasiallinen huomio tässä menetelmässä kohdistuu lihasten,syvän fascian ja sen osatekijöiden väliseen toiminnalliseen suhteeseen.

www.fasciamanipulaatio.fi

Tieteellisesti on selvitetty että, jopa n.30-35% lihassoluista kiinnittyy sitä ympäröivään 3-kerroksiseen syvään fasciaan ja loput n.65-70%jänteen kautta luuhun. Tämä havainto tekee fasciasta merkittävän rakenteen ihmisen toiminnalle ja liikkumiselle. Fasciassa on myös runsas hermotus ja runsas liikettä ja asentoa aistiva reseptori-solujen määrä. Tämän takia fascia on mukana kaikkien asentojen ja liikkeiden kontrollissa.

Fascia on rakenteeltaan kolmikerroksinen ja näiden kerrosten tulisi liukua toisiinsa nähden. Kerrokset voivat liimautua toisiinsa mm. lihasten ja lihaskalvojen ylikäytön ja staattisen rasituksen, tulehduksen tai arven vuoksi.

Fasciamanipulaatio perustuu fascian kolmekerroksisen liukumarakenteen toiminnan normalisointiin kitkahieronnan tapaan hoitamalla. Osa hoidettavista pisteistä voi olla melko kaukana varsinaisesta kipualueesta.

www.fysiatria.net

Fasciamanipulaatiolla hoidetaan tai menetelmää käytetään osana hoitoa mm.niskakivuissa, selkäkivuissa, nivelvaivoissa, rasitusvammoissa,arpikudosten hoidoissa jne.